Zaměřeno na potraviny. Strategický přístup k veřejným zakázkám na příkladu odpovědného stravování v zařízeních školního stravování města Jičína
Uveřejněno do: neomezeně
Seminář k otázce nákupu potravin do škol proběhl 26. 2. 2025. Lektoři se zaměřili primárně na představení aktuálních informací z této oblasti a následně se věnovali tématu dodávek potravin do škol s důrazem na udržitelnost.
Na úvod představila Helena Stašková Národní strategii veřejného zadávání a návrh minimálních standardů odpovědného veřejného zadávání pro dodávky potravin a zajištění stravovacích služeb. V druhé části představila Lenka Hollerová Strategii odpovědného stravování v zařízeních školního stravování města Jičína, kterou bereme jako úspěšný příklad strategického přístupu k nákupu potravin. Lektorka popsala, co předcházelo vzniku strategie, i jaké benefity ze strategie plynou pro žáky, město i pro školy. Na příklad dobré praxe z Jičína navázal doc. Moudrý, který ve své prezentaci vysvětloval praktické aspekty, které mohou pomoci při sestavování školních jídelníčků a širokou škálu možností, jak do zakázek na dodávky potravin zakomponovat regionální nebo sezónní potraviny.
Školení je postaveno na sdílení osvědčených postupů a praktických informací, které mohou přispět k vyšší kvalitě a udržitelnosti (nejen) školního stravování.
Lektoři:
Helena Stašková, Oddělení implementace programu systémové podpory veřejných investic, MMR
Lenka Hollerová, vedoucí Oddělení veřejných zakázek, město Jičín
doc. Jan Moudrý, Fakulta zemědělská a technologická, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Materiály ze školení: