Stanovisko k postupu zadavatele při nákupu potravin (§ 19)
Prostřednictvím internetových stránek Ministerstva pro místní rozvoj bylo uveřejněno stanovisko [https://portal-vz.cz/metodiky-stanoviska/stanoviska/spolecne-stanovisko-ministerstva-pro-mistni-rozvoj-a-uohs/] k otázce řešení nákupů potraviny u veřejných zadavatelů (školských zařízení, nemocnic atp.), že pokud jsou pravidelně pořizovanými dodávkami, stanoví se předpokládaná hodnota dle § 19 odst. 1 zákona č. 134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZZVZ“).
Jako postup určení “stejného druhu dodávek” při pravidelném pořizování potravin nebo pro účely stanovení předpokládané hodnoty, se jeví vyhovující a dostatečné sčítat (až) dodávky, které spadají do každé jednotlivé skupiny pod tříciferným kódem. Pokud charakter skupiny potravin lze považovat za dostatečně odlišný, např. rozdíl mezi masnými výrobky (skupina 151) a mléčnými výrobky (skupina 155), nic nebrání zadavateli, aby zakázku při zadávání rozdělil na části zákonem předvídaným způsobem.